Jíst ryby alespoň třikrát týdně? Není snadné tuto radu dodržovat, zvláště pokud žijete daleko od moře. Většina pstruhů žije ve sladkovodních jezerech a řekách a často jsou chovaní na rybích farmách.
Pstruh je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které snižují riziko srdečních chorob. U zdravých dospělých osob snižují hladiny triglyceridů a zánětů. Porce 100 gramů poskytuje sedm vitamínů B-komplexu, které usnadňují trávení a pomáhají tělu získávat energii z potravin. Pstruh je také bohatý na bílkoviny a jedna porce vám zajistí 40 % doporučeného denního příjmu.
Zdravé přísady však nemusí nutně znamenat zdravé jídlo. Způsob přípravy je také klíčem ke zdravému životu. Lékařský výzkum prokázal, že nezdravá strava, naprosto chybná příprava jídla a nekvalitní nádobí jsou hlavní příčinou všech nejzávažnějších chronických onemocnění v dnešním světě. Veškeré nádobí Zepter zaručuje menší používání škodlivých tuků, méně kalorií, ale více vitamínů, více minerálů a více bílkovin při zachování nutričních a biologických vlastností potravin.
SUROVINY (2 porce):
- 1 pstruh (cca. 600 g)
 - 100 g cukety
 - 50 g hub
 - 2 citrony
 - 1 cibule
 - 2 mrkve
 - 2 lžíce olivového oleje
 - mletý pepř
 
PŘÍPRAVA:
- Nakrájejte všechny suroviny.
 - Položte rybu na desku Zepter a rybu filetujte pomocí kuchařského nože Zepter.
 - Filety nakrájejte na menší kousky.
 - Zeleninu vložte do studené pánve Zepter Masterpiece bez přidání oleje nebo jiných tekutin.
 - Položte jeden kousek steaku ze pstruha kůží dolů, přidejte zeleninu a zakryjte dalším kouskem steaku.
 - Navrch položte plátky citronu.
 - Zakryjte pánev a vařte na 160 °C cca 3 minuty
 - Poté snižte teplotu na 90 °C a vařte dalších 10 minut.
 - Hotový pokrm zakápněte olivovým olejem a dochuťte pepřem.
 
Šéfkuchařka Petra Gerić